ویژگی های یک انتخاب رشته خوب
بعد از سالها تلاش و موفقیت در کنکور، حال نوبت به انتخاب مسیر تحصیلی پیش رویتان رسیده است. شاید از گذشته تصمیم خود را برای رشته و گرایش تحصیلی خود گرفته باشید. با این حال بهتر است باری دیگر تمام آنچه را که در این زمینه اهمیت دارند بررسی کنید تا انتخاب رشته ای درست و دقیق داشته باشید.
لینک مشاهده رتبه های برتر :
در انتخاب رشته کنکور 1400 به چه نکاتی توجه کنیم؟
برای داشتن بهترین انتخاب، ما به شما توصیه میکنیم که نگاهی جامع داشته باشید. تصمیمی که شما گرفتهاید یا خواهید گرفت، ممکن است متاثر از هر یک از عوامل زیر باشد. با این وجود بهتر است سعی کنید تمام موارد دیگر را نیز که به آنها فکر نکرده بودید، در نظر داشته باشید.
فرآیند را بشناسید
بگذارید ابتدا به شما بگوییم یک تصمیم در انتخاب رشته تحت تاثیر چه پارامترهاییست. در حقیقت هر کس برای رفتن به دانشگاه و تحصیل در یک رشتهی خاص، ممکن است بر اثر یک یا چند مورد از گزینههای زیر مسیری خاص را انتخاب کند.
انگیزه (میتواند درونی یا بیرونی باشد.)
علاقه (نوعی از انگیزه که از رشتهی مورد نظر یا شرایط احتمالی آینده به فرد القا میشود.)
شناخت (اطلاعاتی که از رشتهای خاص به دست آمده و سبب جلب توجه فرد میشوند. این اطلاعات ممکن است از افراد، رسانهها و کسانی که در آن رشته تحصیل کردهاند دریافت شود.)
توان علمی و استعداد تحصیلی
شرایط محیطی (اصرار والدین، حس رقابت با دوستان و ... گاهی انگیزهای برای انتخابی درست یا اشتباه است.)
اشتغال (فرد برای رسیدن به موقعیت شغلی خاصی در مسیر مورد نظر قدم برمیدارد.)
عنوان اجتماعی (هدف فرد رسیدن به جایگاه اجتماعیست.)
محیط دانشگاه (گاهی داوطلب خواستار حضور در محیط تحصیلی خاصیست و بر اساس آن رشتهاش را انتخاب میکند.)
توان اقتصادی (توانمندی مالی یا سطح درآمد پایین بر انتخاب بیتاثیر نیست.)
سهمیه پذیرش (این المان باعث میشود شما در انتخابهایتان محدود شوید.)
این پارامترها را در نظر داشته باشید
چه بخواهید چه نه، عوامل بالا تاثیر بهسزایی در انتخابتان خواهند داشت. برخی از این موارد میتوانند تحت کنترل شما باشند. اما برخی دیگر را تنها باید بپذیرید. برای آنکه انتخابی بهتر داشته باشید، به نکات زیر توجه کنید.
اولویتها را فراموش نکنید
اولویتهای داوطلبین کنکور میتواند متفاوت باشد. به همین دلیل نمیتوان یک ترتیب یکسان از اولویتها برای همه پیشنهاد کرد. برای مثال ممکن است خانوادهی کسی از نظر مالی او را کاملاً تامین کرده باشند. به گونهای که شاید تا آخر عمر دغدغهای در این زمینه نداشته باشد. این فرد با کسی که حتی در انتخاب شهر مورد نظر برای تحصیل (به دلیل هزینههای مختلف رفتوآمد و اسکان) مردد است، قابل مقایسه نیست.
این کاملاً بدیهیست که انتخاب رشتهی مورد علاقهتان بهترین راه پیش روی شماست. اما برخی افراد موقعیت شغلی یک رشته را در اولویت بالاتری قرار میدهند. گاهی نیز فردی تنها برای تحصیل در شهری خاص ممکن است گزینههایی را به طور کامل نادیده بگیرد.
خودتان را بشناسید
یکی دیگر از پارامترهای مهم در این تصمیمگیری، توجه به تیپ شخصیتیست. آزمونهای متعددی برای تعیین تیپ شخصیتی طراحی شدهاند. شما میتوانید با توجه به نتایج چنین آزمونهایی، دامنهی انتخابهایتان را محدودتر کرده و از بین گزینههای باقیمانده انتخابی بهتر داشته باشید.
توجه به شغل در انتخاب رشته
در میان آزمونهای رایج، میتوان به آزمون رغبت سنجی هالند و یا آزمون MBTI اشاره کرد. جان ال.هالند (John L. Holland) تیپهای شخصیتی را به چند دستهی زیر تقسیم میکند. هدف در اینجا تنها توجه به شغل ایدهآل برای شماست.
واقعگرا (مشاغل فنی و ...)
جستجوگر (محقق، نظریهپرداز و ...)
هنری (کارهای هنری)
اجتماعی (مربیگری، مددکاری، معلمی و ...)
متهور (مدیریت، مشاوره و رهبری)
قراردادی (مشاغل دفتری، سازماندهی و ...)
نتیجهی آزمون کنکور
اگر قصد دارید در سال جاری حتماً وارد دانشگاه شوید، باید رشتهای را انتخاب کنید که احتمال قبولیتان در آن بسیار بالاست. البته احتمال قبولی شما در بیشتر موارد (به دلیل کثرت دانشگاهها و میزان بالای قبولی) زیاد است. با این حال اگر شهر و دانشگاهی خاص را در نظر دارید، بهتر است با توجه به نتیجهی آزمون خود انتخابتان را انجام دهید.
به همین دلیل ابتدا به کمک یک مشاور رتبه و تراز خود را بررسی کنید.
اشتباهات رایج در انتخاب رشته
برای اطمینان نگاهی به اشتباهات رایجی که در این زمینه ممکن است مرتکب شوید خواهیم داشت.
عدم توجه به اطلاعات (مطالعه نکردن دقیق دفترچهی انتخاب رشته و جزئیات مربوط به رشته، شهر و دانشگاه مورد نظر.)
وارد کردن اطلاعات غلط در فرم انتخاب رشته.
عدم توجه به شخصیت خود.
چشموهمچشمی و رقابتهای بیجا.
در نظر نگرفتن شرایطی که ممکن است در آینده پیش بیاید.
انتخاب رشته بدون مشورت با مشاور تحصیلی.
مشورت با افراد غیرمتخصص (تنها به دلیل صمیمیت و احترام.)
عدم توجه به بازار کار.
نگاه تک بُعدی (فقط علاقه، فقط شغل یا ...).
بیتوجهی به تبصرههای سازمان سنجش.
انتخاب شهر به امید انتقالی گرفتن.
عدم آگاهی از تفاوت تحصیل در دورههای شبانه، روزانه، غیرانتفاعی و ...
بیاطلاعی از سهمیهها.
نکتهی مهم: اگر قصد مهاجرت دارید، حتماً برای انتخاب رشته با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
جمع بندی
انتخاب رشته دانشگاه کاریست که باید توسط خود شما انجام شود. این شمایید که باید تصمیم نهایی را بگیرید. اما بودن در چنین موقعیتی استرسها و فشارهای خاص خود را دارد. برای این منظور توصیه میشود ابتدا آرامش و خونسردی خود را حفظ کرده و بدون عجله و استرس تمام جوانب را در نظر بگیرید.
ضمناً توجه کنید که مشاوره تحصیلی یک انتخاب نیست. بلکه یک ضرورت غیرقابل چشمپوشیست. از این رو حتماً برای مشورت به یک متخصص مراجعه کنید یا از مشاوره آنلاین انتخاب رشته دانشگاه بهرهمند شوید.
منبع : مصاحبه با رتبه های برتر کنکور 1400